Ucitavam sat...

Galerija slika

Saveti za Vaš dom PDF Štampaj E-pošta

Osvežite dom detaljima i učinite ga prijatnijim.

ImageŽelite li svoj dom učiniti prostorom u kojem ćete rado boraviti, družiti se s porodicom ili prijateljima, ne treba vam mnogo novca. U svaku prostoriju unesite dašak sebe i osvežite je sitnicama koje će prostor učiniti prozračnima i ugodnim za letne vrućine. Svetle boje, lagani i prozračni materijali, nameštaj od ratana će učiniti boravak u domu opuštajućim za vreme vrućih letnih dana.

Bez obzira na to uređujete li dnevni boravak, spavaću sobu ili kupatilo, sitnice poput podnih lampi, slike prirode, školjke ili druge uspomene s mora daće prostoru svežinu i ugodnost. Pri uređenju spavaće sobe imajte na umu da ona služi za odmor i treba da vam osigura okrepljujući san. Jastuci i prekrivači zemljanih boja uneće delić egzotike u spavaću sobu. No nemojte preterivati jer naglasak mora biti na udobnosti, prozračnosti i usklač‘enosti detalja.

SLIKE:Male prozore ili neprivlačan pogled iz dnevne sobe možete upotpuniti slikama ili fotografijama prirode. Pogled na prirodu smanjuje stres i anksioznost, pokazala su istraživanja. Slike mora i morski detalji uneće dašak leta.

BILJKE:Zelenilo u dnevnom boravku podiže raspoloženje. Pri izboru pazite na veličinu i količinu svetlosti koja im je potrebna. Tamni prostor idealno ćete iskoristiti postavite li u njega biljku.

Odaberite idealne boje za sve prostorije u domu

ImageBoje zidova prostorija u kojima često boravite mogu dosta uticati na vaše raspoloženje. Mali prostori ne podnose tamne i intenzivne boje jer u tom slučaju deluju klaustrofobično. Prostorije u koje ne dopire dovoljno sunčeve svetlosti same po sebi deluju hladnije, zato budite oprezni s tamnijim nijansama zelene i plave. Slično pravilo vredi i za prostorije koje gledaju na zapad ili istok - tople boje će na zidovima sunčeve zrake dodatno istaknuti. Imate li visoke plafone, možete dopustiti zagasite boje na plafonima, ali imajte na umu da bele nijanse otvaraju prostor i pružaju utisak prostranosti.

TOPLE BOJE, poput crvene i narandžaste, podstiču energiju i podižu raspoloženje. Odličan su izbor za dnevne boravke i prostorije koje su predvič‘ene za društvena okupljanja. Za manje prostorije su prikladniji detalji toplih nijansi umesto celih površina zidova. Nežnije nijanse žute dobro su rešenje za kuhinje i radne prostorije.

HLADNE BOJE poput plave, zelene i ljubičaste stvaraju miran, meditativan ugođaj i opuštajuće raspoloženje. Zato su najbolja opcija za kupatila i spavaće sobe. Pri biranju boje ili nijansiranju treba biti oprezan jer izaberete li previše tamnu nijansu, prostor može delovati depresivno i nimalo poticajno.

DODAVANJEM BELE osnovnim bojama dobijaju se nežne boje koje ne dolaze u prvi plan. Želite li istaknuti namještaj, neutralne su boje najbolji izbor.

Ogledala: Iskoristite čaroliju svetlosti i odraza

ImageOgledala povećavaju prostorije, deluju kao ukras i suptilno menjaju izgled doma, možete ih iskoristiti i za postizanje zanimljivih učinaka. Mali prostori poput hodnika izgledaće prostranije ako u njih postavite ogledala, a u većim sobama ona mogu biti jedan od glavnih dekorativnih detalja. Idealno ih je postaviti tako da svojim odrazom umnožavaju najlepše predmete u vašem domu, npr. dekorativne vaze, svetiljke ili komade stilskog nameštaja. Ispred ogledala i mala biljka izgledaće poput raskošne tropske džungle, a reflektovana svetlost podsticaće njen rast.
Upečatljiv učinak dobićete ako veliko ogledalo postavite vodoravno, tako da izgleda kao susedni prozor, ili postavite dva ogledala uz susedne zidove tako da se nastavljaju jedno na drugo. Prostoriju možete “povećati” naslonite li visoko i izduženo ogledalo na zid. Samo ga pričvrstite kako ne bi palo i razbilo se. Ogledalo je neizostavno u kupatilu, a najbolje ga je bojom uskladiti s ostalim elementima.
 
Sledeće >